Label

Verši na šterni

Versi na šterni

Festival čakavskog pjesništva održava se redovito od 1993. godine, krajem proljeća, na starogradskom trgu uz Battistelinu šternu. Općina Vižinada u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč organizira čitanje čakavske poezije koju autori pišu na poziv upravo za ovu manifestaciju. Odaziv pjesnika je velik, pa odabir radi posebna komisija, a poetske zbirke tiskaju se prije same manifestacije koja ima vjernu i brojnu publiku.

 

Slatka Istra

Slatka Istra u Vižinadi

Na starogradskom trgu uz Battistelinu šternu uoči blagdana Vele Gospe zamirišu istarske slastice iz kuhinja najboljih majstorica i majstora iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre, a po izboru komisije koja strogo pazi da se ne odstupa od izvornosti, ni nauštrb vizualnog dojma ni ukusa. Ocjenjuju se najbolje fritule, kroštule, cukerančići, paštine, pandešpanji, pince, bucolaji i povetice, te posebno izbor domaćih kolača pod nazivom „istarske užance“. Premda nagradu mogu dobiti samo uspjeli kolači ispečeni po starim receptima, dobrodošle su i inovacije kao što su paštini s lavandom. Na svaku Slatku Istru odazove se tridesetak pretendenata na nagrade, koji ponude dvjestotinjak inačica osam izvornih vrsta kolača.

 

Izložba vina i maslinovog ulja

Izložba vina

Prva izložba vina i maslinovog ulja organizirana je o blagdanu Vele Gospe 14. kolovoza 2008. na starogradskom trgu u Vižinadi, zajedničkim trudom Agro-Vižinade, Turističke zajednice i Općine, a pozivu se odazvalo 15 vinara i tri maslinara. Izložba nema ocjenjivački karakter, nego je cilj pokazati bogatstvo vinarske i proizvodnje maslinovog ulja Vižinade.

 

Pučka fešta Svete Marije Vele

Blagdan Svete Marije Vele 15. kolovoza već je stoljećima povod hodočašća iz svih dijelova Istre prema Vižinadi, odnosno crkvi na groblju na Božjem Polju. A blagdan se slavi i pučkom feštom na starogradskom trgu koja traje dva dana. TZ i Općina pobrinu se za živu glazbu, ponudu hrane i pića na otvorenom, ples i puno zabave, a Vižinadci su nadaleko poznati kao društveni i dobri domaćini.

 

Rekreativni maraton Parenzana

biciklistička staza

Svake godine krajem rujna ispred Doma u Vižinadi okupi se nevjerojatno mnoštvo biciklista doslovno svih uzrasta, kako bi vozili rekreativni maraton. Turistička zajednica i Općina organiziraju u povodu blagdana Sv. Jeronima, zaštitnika Vižinade biciklistički rekreativni maraton dug 43 kilometara. Vozi se iz Vižinade preko Karojbe, Motovuna, Istarskih toplica, Livada, Ponte Portona, natrag u Vižinadu. Natjecanje je zatvorenog tipa, sve do posljednje dionice od Ponte Portona do Vižinade, gdje je uspon od približno 6 kilometara. Osim najbržeg bicikliste, posebne zasluge uvijek pripadaju najstarijem i najmlađem biciklisti ili biciklistici.

 

MTB Parenzana

Međunarodna biciklistička utrka MTB Parenzana vozi se u rujnu, na stazi dugoj 76,6 kilometara u skladu s Pravilnikom Hrvatskog biciklističkog saveza i UCI-a. Rezultati te ekipne utrke boduju se za Kup Hrvatske, a ova je utrka povezana s Tartufi Tourom, koji se dijelom vozi i Parenzanom.

Općina prijatelj djece
Informativni godišnjak
Upoznaj proračun
Domaća web tržnica

Domaća web tržnica
Projekt otpad
Projekt otpad