Cisterna (šterna)

CISTERNA (ŠTERNA)

Šterna u Vižinadi jedan je od najznačajnijih spomenika toga tipa u Istri. Ističe se veličinom, stilskom besprijekornošću venecijanskog klasicizma s kraja 18. stoljeća koja je utjecala na neoklasicizam diljem Europe i novog svijeta, te izvedbom u lokalnom kamenu vapnencu. Autor projekta za cisternu koja je restaurirana pred nekoliko godina uz pomoć sredstava Regije Veneto, poznati je istarski arhitekt iz Rovinja – Simeone Battistella. Sagrađena je 1782. godine. Izvedba projekta i realizacija govore o brizi koja nije samo arhitektonska, klesarska ili stilska, već svojom vrijednošću na značajan način zahvaća prema cjelovitosti urbanog izgleda povijesne jezgre Vižinade.

Kako je još u 19. stoljeću primijetio Ivan Kukuljević Sakcinski, Simeone Battistella je sustavno vodio brigu o urbanim sklopovima gdje je komponirao svoje arhitekture. To je na poseban način došlo do izražaja u Piranu, gdje su za izgrađenu cisternu i uređenje trga građani podigli arhitektu natpis zahvale. Simeone je značajna ličnost kojega izvori spominju u pulskoj katedrali, a zaslužan je vezano s postavljanjem kipa Svete Eufemije na vrh rovinjskog zvonika, izgradnju čitavog niza objekata u Rovinju i drugdje, među kojima figurira podizanje oplate pročelja u bijelom istarskom kamenu i dijela južnog zida župne crkve u Rovinju koje do danas nije dovršeno. Simeone Battistella studirao je u Padovi na zasadama velikana poput Andre Palladia i Baldassara Longhene. Ti su utjecaji vidljivi na objektu cisterne u Vižinadi, koji je formirao mali trg nasuprot velikom pred župnom crkvom svetog Jeronima. Sa zapadne strane cisterna je okružena arhitekturom sagrađenom u 16. i 17. st. U nizu zgrada prva nije sačuvana, a druga predstavlja fontik s renesansnim lavom i klesanom uredbom o trgovini na Baštiji (lukom koja se nalazila na rijeci Mirni). Sa sjeverne strane nalazi se kuća Maraston, za koju se pripremaju projekti uređenja, a nekada je prema palači De Fachinetti tvorila trg. S južne strane nalazila se komunalna palača obitelji Grimani (danas su na tom mjestu sagrađene škola, dječji vrtić, igralište i dvorana) od koje su sačuvani lukovi iz 16. stoljeća.

Cisterna u Vižinadi sastoji se od kamenog parapeta s četiri stupa s pristupom na južnoj i sjevernoj strani, nekada zatvorenim metalnim vratima. Nad dva kamena bunara pokrivena metalnim poklopcima nalaze se jedinstvene željezne arabeske – zanimljivi barokni radovi domaćih majstora kovača. Čitava unutrašnjost cisterne podijeljena je stubovima u tri lađe. Prostor unutrašnjosti može sadržati oko 600 000 litara, odnosno 600m2 prostora. Voda se s okolnjih krovova zgrada uz stupove vodila do filtriranja na uglovima, te se kroz unutrašnje konzole taložila u objektu. Lavlje glave na južnom pročelju cisterne s obiju strana dvokrakog stubišta služile su za ispuštanje viška vode kroz odvodnju koja u Vižinadi postoji barem od 17. stoljeća, a za svaku je obitelj bila propisana dnevna količina vode na raspolaganju sve do postavljanja vodovoda početkom 20. stoljeća. Cisterna predstavlja jednu od znamenitosti mjesta na kojoj se uz druženje stanovnika odvija čitav niz manifestacija. Od Verši na šterni, Slatke Istre, Parencane, Ars sacre, proslave sv. Jeronima, Svete Marije Velike, te se planiraju i drugi načini uklapanja ovog veoma značajnog objekta u sklop valorizacije glavnog gradskog trga i pretstavljanja turističkih, gospodarkih i kulturnih potencijala čitavog područja općine.

Općina prijatelj djece
Informativni godišnjak
Upoznaj proračun
Domaća web tržnica

Domaća web tržnica
Projekt otpad
Projekt otpad