Fontik (Kuća „Lav“)

FONTIK

(Kuća  „Lav“) 
 

Stari Fontik (Kuća „Lav“) u Vižinadi najstarija je javna građevina svjetovne namjene očuvana na području Općine. Sagrađena je u 15. stoljeću, prije no što je Vižinada pripala Vencijanskoj Republici početkom 16. st. Sastoji se od rustičnih kamenih blokova u prizemlju s dva portala (istočna i južna strana), te prozorom izlogom s istočne strane. Prozor ima luk od kamenih blokova s istaknutom ogivalnim dijelom, što upućuje na dataciju u 15. st., ili čak krajem 14. st., kada je u crkvi sv. Barnabe oslikan jedan od najznačajnijih ciklusa istarskih fresaka. S lijeve strane južnog portala prizemlja, postavljen je tarifarnik kojim se 1726. godine zabilježilo i reguliralo plaćanje nameta za trgovinu i plovidbu rijekom Mirnom. U Baštiji, luci na rijeci Mirni, nalazio se državni službenik Venecijanske republike čija je dužnost bila da omogući, sprovede i nadgleda plovidbu. Od Baštije, sačuvana je još crkva Majke Božje, temeljito obnovljena pred desetak godina.

Na katu vanjskih zidova nalaze se otvori (bifora, 15. st.), među kojima se ističu istočna vrata sada uzidana u prozor. Nekada su to bila ulazna vrata u prvi kat. Vratima se prilazilo kamenim balkonom kojeg su pridržavale dvije kamene konzole slične onima s balkona na kući Maraston. Ti su podaci poznati po crtežu cisterne i fontika koji je početkom 19. st. (možda 1806. godine), nastali iz ruke čuvenog arhitekte Pietra Nobile, istaknutog projektanta kasnog klasicizma u Beču. Crteže iz Vižinade i drugih istarskih spomenika koristio je za projektiranje mnogih građevina i spomenika diljem Europe. Do balkona, pristupalo se kamenim stubištem. Ovaj je renesansni krak stepenica imao također kamenu balustradu, a nalazio se točno nasuprot baroknog stubišta na sjevernoj strani pročelja iste ulice. Izvorno je to bio jedan od najznačajnijih usporednih primjera baroknih i renesansnih stubišta s balustradama u Istri. Na južnoj strani pročelja nalazi se renesansni lav sv. Marka. Spada u najpoznatije kiparske radove ovoga tipa spomenika. Uspoređuje se s nekim primjerima iz Kopra, kamenim lavovima Motovuna i nekih drugih lokaliteta u Istri i diljem teritorija Serenissime. Po sjećenju starijih Vižinadeža, tijekom kraja Austrougarske vlasti, još su unutar prvoga kata bile sačuvane fresko dekoracije. Južno do Fontika oslanjala se preko puta cisterne kuće De Fachinettijevih koji su po kamenom lavu – a da bi se razlikovali od drugih mnogobrojnih obitelji tog prezimena, nazivani nadimkom De Leon. Kuća je demontirana u vrijeme snimanja filma „Zlato za odvažne“ (Kelly's Heroes). U padu zgrade bio je oštećen sjeverozapadni stup cisterne, čiji se dio djelomice vratio na izvorno mjesto u rekonstrukciji pred nekoliko godina. Barokna kuća De Lion imala je renesansne balaustre na balkonu, koji moguće potječu s balustrade Fontika. Sjeverno od Fontika nastavljaju se kuće izgrađene po različitim pripadnicima obitelji De Fachinetti. Prva je podignuta u 17. st. (Kuća Teležar), a drugu – sjeverniju, podigao je Marin De Fachinetti početkom 18. stoljeća (Kuća Vižintin).

Od 16. do 18. stoljeća, Vižinada je bila mjesto brzog rasta o kojemu svjedoči izgradnja na glavnom trgu. Svojevrsna garancija i sigurnost života onoga vremena u Vižinadi svakako proizlazi iz samog Fontika kao skladišta za žito i druge lokalne proizvode koji su se u teškim vremenima i sušama mogli uz vodu iz cisterne dijeliti potrebitim građanima. 

Općina prijatelj djece
Informativni godišnjak
Upoznaj proračun
Domaća web tržnica

Domaća web tržnica
Projekt otpad
Projekt otpad