Sveti Barnaba

SVETI  BARNABA

Rođenje Značajni uspjesi vinara, maslinara i drugih proizvođača s područja Općine Vižinada bitan su doseg zadnjih desetljeća, ali još od pretpovijesnih vremena, razvoj ovoga kraja bio je vezan uz vinarstvo i maslinarstvo. Uz ranije spomenike o tome svjedoči titular Sv. Barnabe, sveca suzaštitnika Vižinade, te sjajne freske i drugi spomenici na području Općine. Kristološki ciklus fresaka iz crkve svetog Barnabe u Vižinadi (titular se vezuje uz templare) započinju s Rođenjem, a slijede Poklonstvo kaljeva, Pokolj nevine dječice, te na izlaznom zidu Krist koji kruni Bogorodicu s lijeve strane i desno od vrata, Sedam smrtnih grijeha (ili Pakao).

Na sjevernom zidu nastavljaju se scene Isusa koji propovijeda u hramu, Posljednja večera, Raspeće i Uskrsnuće. Ova cjelina zidnih slika jedna je od najznačajnijih u Istri, a u sklopu 14. stoljeća svakako daleko ispred svih drugih fresaka poluotoka i šire. Crkva sv. Barnabe najveća je dvoapsidalna crkva u Istri nastala u doba romanike. Taj je tip spomenika karakterističan za Orijent, posebno Bizant, odnosno Grčku i Cipar, gdje je sv. Barnaba bio levit, a sv. Pavla uveo je u apostolski zbor.

Pored utjecaja druge generacije slikara nakon Giotta, u freskama iz Vižinade nazire se početak onoga stila koji će u znatnoj mjeri odrediti majstore i radionice istarskog fresko slikarstva koje u preko sto sačuvanih primjera govore o posebnoj vrijednosti najviših vizualnih dosega koje možemo sresti u Istri i susjednim krajevima. Istarske freske na području Vižinade, zastupljene su u još nekoliko važnih spomenika, među kojima se ističu zidne slike radionice Ivana Kastva u crkvi Sv. Marije na Božjem Polju, najvećem marijanskom svetištu unutrašnje Istre gdje se posebno hodočasti na dan Velike Gospe (15. kolovoza).

Događanja
Informativni godišnjak
Domaća web tržnica

Domaća web tržnica