ZAJEDNICA TALIJANA
ZAJEDNICA TALIJANA
U Vižinadi, u zgradi nekadašnje pošte, na kućnom broju 19, nalazi se sjedište Zajednice Talijana, koja je osnovana 19. lipnja 1992. godine, a koja danas broji 250 članova. Zasluga za osnivanjem Zajednice Talijana pripada nekadašnjem djelatniku Hrvatske pošte u Vižinadi, Antoniju (Toni) Boccati, koji smatra da osnivanje same Zajednice treba zapisati „zlatnim slovima u povijesnu knjigu o Vižinadi“, jer nakon gotovo pedeset godina počelo je sustavno organiziranje pripadnika onih koji su nekada u Vižinadi (u mjestu i u općini) bili većina, a danas su postali nacionalna manjina. Zadatak Zajednice Talijana nije bio veličanje prošlosti i traganje za vlastitim (izgubljenim) identitetom, već se u samim počecima nastojala, nenametljivo, ali aktivno, uključiti u život Vižinade, bez obzira na izmijenjene političke, kulturne i gospodarske prilike.
Na čelu Zajednice Talijana u Vižinadi bili su Antonio Boccati – osnivač i njezin prvi predsjednik, zatim Tulio Ritoša, a od 2010. godine do danas Neda Šainčić Pilato (zamjenik je Fulvio Circota). Na čelu Izvršnog odbora je mag. ekonomije Sanja Maraston, a na čelu  Garantnog vijeća je Margherita Poropat.
Presjednici Limene glazbe Zajednice Talijana iz Vižinade bili su Egidio Beato i Luciano Gersinić, a danas je to Adriano Zaulović (Bauli).
Tradicija Limene glazbe Vižinade seže od kraja 19. u početak 20. stoljeća, a već je jednom obnavljana nakon II. svjetskoga rata, nismo bili svjesni koliko truda treba unijeti da bi sve opet zaživjelo, ali se on isplatio. Glazba je uspješno djelovala pod vodstvom dirigenta Klaudija Žigantea od samog osnutka do 2012. Godine. Klaudijo Žigante je u višedesetljetnom razdoblju unio znanje, veliki trud, zalaganje, ljubav i entuzijazam vođenjem Limene glazbe u Vižinadi.
Od 2013. godine Limenu glazbu  ZT Vižinada preuzima prof. Alen Bernobić. Te iste godine otvara se prva grupa u 10 godina za mlade polaznike Limene glazbe koji je broj dosegao do 20 mladih upisa. Danas taj broj seže do 35 mladih, aktivnih, i desetak  polaznika solfeggia. Osim pomlatka, orkestar je napravio i vidljive pomake na području repertoara koji je veoma širolik i poseban. Od baroka do rocka, od jazza do punka, od marševa za fešte do marševa za pogrebe, limena glazba pokriva svaku branšu.
Posebno je zapamćen susret Limenih glazbi na području Istre i Kvarnera koji se u Vižinadi održao 28. svibnja 2011. godine, a predstavljao je (bez obzira na loše vremenske prilike) „slavlje glazbe, prijateljstva, boja i tradicije“. Ukupno su sudjelovale 22 limene glazbe i više od 850 glazbenika s područja Italije, Slovenije i Hrvatske koje su prodefilirale mjestom i nastupile na trgu pred župnom crkvom.
Zgrada je posljednjih godina obnavljana, počevši najprije od uređenja prvoga kata zgrade čime su dobivene prijekopotrebne prostorije od 350 m2  za održavanje sastanaka, predavanja i nadasve vježbi za članove Limene glazbe i ostalih aktivnosti Zajednice. Zbog teškog materijalnog stanja u kojemu se sama zgrada nalazila, osobito opasnih pukotina u zidovima i odronima stražnjeg dijela zgrade, radovi su povremeno izvođeni, uz financijsku potporu  Talijanske Unije i Narodnog učilišta iz Trsta (financirane od strane Republike Italije), pristupilo se sustavnoj obnovi sjedišta organizacije u dvije faze (u prvoj fazi 2011. godine zgrada je obnovljena od temelja do krova, a u drugoj je fazi, gdje su se radovi nastavili 12.03.2014. godine, naglasak dan na građevinsko obrtničke radove i opremanje.
Nova, prelijepa zgrada sjedišta Zajednice otvorena je nakon višegodišnjeg napornog rada na obnovi gotovo srušene zgrade. Zasjala je u prvoj nedjelji Adventa 05.12.2014. godine u punom sjaju. Zajednica Talijana Vižinada, Narodno sveučilište iz Trsta i Talijanska unija iz Rijeke kao organizatori, u suradnji s Općinom Vižinada, ovaj su događaj obilježili na poseban način. Osigurali su da svečanosti otvaranja nazoče predsjednik Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ivo Josipović, veleposlanica Republike Italije u Hrvatskoj gospođa Emanuela D' Alessandro, predsjednik Talijanske Unije RH i saborski zastupnik gospodin Furio Radin, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije gospodin Maurizo Tremul, predsjednik Narodnog sveučilišta iz Trsta gospodin Fabrizio Somma, zamjenica župana Istarske županije gospođa Giuseppina Rajko, predsjednica naše Zajednice Neda Šainčić Pilato, načelnik općine Vižinada gospodin Marko Ferenac, te mnogobrojni gosti gradonačelnici i načelnici općina.
Djelovanje Zajednice olakšano je rekonstrukcijom  zgrade,  te sada imaju više prostora za provođenje svih aktivnosti u sklopu limene glazbe pod vodstvom prof. Alena Bernobića, mini pjevači i solo pjevači pod vodstvom učiteljice Diane Bernobić Sirotić, kreativne plesne grupe (curice od 4 do 10 godina) pod vodstvom učiteljice Tanite Perčić, mješoviti pjevački zbor „Armonia“ pod vodstvom prof. Davide Circota, ali i za nove sadržaje kao što su knjižnica i čitaonica, decoupage i ostalo.
 
Kontakt:
Neda Šainčić Pilato
Tel. +385 (0) 99 423 0550
e-mail: neda.pilato@inet.hr

Općina prijatelj djece
Informativni godišnjak
Upoznaj proračun
Domaća web tržnica

Domaća web tržnica
Projekt otpad
Projekt otpad