Turizam

Seoska gospodarstva otvorena su čitave godine, neka nude samo hranu, druga i smještaj,neki svoju ponudu temelje na odličnim vinima, dok drugi u prvi plan stavljaju domaću paštu ili pršut, odnosno plodove prirode kao što su šumske gljive ili divlje šparuge.  

 1. Pilat, Vrh Lašići 38, ++385-52-433-635
  2 apartmana
  eurotours@pu.htnet.hr
 2. Rittosa, Vižinada 46, ++385-52-446-211
  8 postelja u apartmanu
  rita.ritossa@inet.hr
 3. Fatoria, Ferenci 36, ++385-52-446-146
 4. Jadruhi, Jadruhi 11, Dario Šimunović, ++385-52-446-191
  4 apartmana s 14 postelja
  info@jadruhi.com
  Organiziraju branje gljiva

biciklistička stazaBiciklistička staza Vižinade duga je 27,9 kilometara i povezana s nekoliko drugih staza. Krenete li s trga cestom prema Poreču, nakon 600 metara treba skrenuti desno, kolskim putem prema Bajkinima. Sljedećih 5,2 kilometra vozi se asfaltom kroz Markoviće, Čuke i Brdo. Kod rampe treba skrenuti lijevo na kolski put, a nakon 1,1 kilometar desno, do vidikovca Vrbanovica. Istim se putem treba vratiti do Mezgeci i asfaltom produžiti do Kaštelira, gdje se ova ruta povezuje s rutom Tar-Poreč. U naselju Kranjčići  treba skrenuti lijevo i 2,2 kilometra voziti kroz Ohniće i Baldaše, a nakon što u Lašićima prijeđete glavnu cestu, treba skrenuti ulijevo za Staniše i voziti do glavne ceste za Ference. Uz crkvu sv. Lovre vozimo prema selu Grubice i stižemo do nekadašnje trase uskotračne „vinske“ pruge, Parenzane. To je, nesumnjivo, najdojmljivija biciklistička ruta u Istri. Parenzanom se vozi 2,7 kilometara do prelijepog starog kamenog  mosta Sabadin, koji je i vidikovac. Odavde se može nastaviti tura stazom Motovun-Buzet, ili se okrenuti i vratiti u Vižinadu.

Uz ovu je stazu desetak povijesnih crkava i kapela, dva informativna centra, marketi, restorani i prenoćišta u Vižinadi i Kašteliru. A poglede na jedinstvene istarske krajolike moguće je ovjekovječiti na pet istaknutih photo pointova. Bike staza dobro je označena, ali se može dogovoriti i angažiranje vodiča u turističkom informativnom centru.

Pješačka stazaPješačka staza duga je 9,2 kilometra i nije odveć zahtjevna, ali treba računati na blage uspone, koliko i na miris aromatičnog bilja, pogled na vinograde i polja lavande. Ruta je označena, a u informativnom centru u Vižinadi može se dogovoriti pratnja vodiča.

Općina prijatelj djece
Informativni godišnjak
Upoznaj proračun
Domaća web tržnica

Domaća web tržnica
Projekt otpad
Projekt otpad