Udruge

Na području općine Vižinada djeluju slijdeće udruge građana:

TURISTIČKA ZAJEDNICA  osnovana je 1995. godine, predsjednica je Gordana Bottezar. Turističko vijeće čini 7 članova, a Skupština okuplja 13 članova.  Osnovni zadaci TZ su: poticanje, unapređivanje i promicanje izvornih vrijednosti (običaji, etnološko blago, kulturno i povijesno naslijeđe) turističkog područja Općine Vižinada i stvaranje uvjeta za njihovo gospodarsko korištenje, poticanje aktivnosti pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost  za što kvalitetnije pružanje usluga prehrane, poticanje, koordinacija i organiziranje kulturnih, umjetničkih, gospodarskih, sportskih priredaba koje pridonose obogaćivanju turističke ponude Općine, poticanje zaštite, održavanja i obnove kulturno-povijesnih spomenika i drugih materijalnih dobara zanimljivih turizmu i njihovo uključivanje u turističku ponudu, izrada programa i planova promocije sukladno koncepciji i smjernicama promidžbe turizma Republike Hrvatske i Istarske županije.

ZAJEDNICA TALIJANA osnovana je1992. godine, ima 260 članova. Predsjednik Skupštine je Tulio Ritoša, a predsjednica Izvršnog odbora Neda Šainčić Pilato. Aktivnosti udruge usmjerene su na njegovanje i povećanje zastupljenosti talijanskog jezika kao materinjeg i jezika sredine, njegovanje talijanske nacionalne kulture kroz razne prigodne manifestacije povodom vjerskih i općinskih blagdana.

U sklopu Zajednice djeluju: mali pjevači, dramska sekcija i Limena glazba koja okuplja 40 članova, a predsjednik je Lučano Geržinić. Limena glazba ima dugi tradiciju, koja je zamrla krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, a obnovljena je upravo pod okriljem Zajednice Talijana, zahvaljujući velikoj volji mještana-svirača i njihova dirigenta Klaudija Žigantea. Bez Limene glazbe nema značajnog događaja u mjestu ni Općini, njihova ih budnica uvodi u Praznik rada, a svečanim koncertom redovito se s mještanima opraštaju od Stare godine.

«AGRO-VIŽINADA» osnovana 1998. godine okuplja 50 članova, predsjednik je Marijan Arman, a tajnik Leo Ferenac. Udruga radi na razvoju poljoprivredne u obiteljskim domaćinstvima, prezentaciji proizvoda svojih članova na izložbama, sajmovima, pružanju stručne pomoći radi širenja tržišta i stvaranja posebnog imagea Općine kao poljoprivrednog kraja koji daje prepoznatljive proizvode. Udruga surađuje s obrazovnim i znanstvenim institucijama i organizira izložbe vina i maslinovog ulja. Vižinada je najpoznatija po vrijednim i uspješnim vinogradarima, ali iznimne je kvalitete povrće i voće koje se uzgaja u ovom kraju, na samoj granici između „crvene“ i „bijele“ Istre, odnosno dijela poluotoka s crvenom zemljom i onog bijele zemlje. U posljednje vrijeme poljoprivrednici Vižinade obnavljaju i tradiciju maslinarstva, a posebno su cijenjeni pršut i med iz ovog kraja.

NOGOMETNI KLUB Vižinada osnovan je 1954 godine, danas okuplja 51 člana, predsjednik je Adrijano Ritoša, a tajnik Maksimilian Ritossa.

U 2. županijskoj ligi sjever igra ekipa od 16 pionira i 17 juniora, dok 18 seniora igra u trećoj županijskoj ligi. Nogometno igralište smješteno je u naselju Fabrika. 

BOĆARSKI KLUB osnovan je 1968. godine, predsjednik je Patrik Radešić, a tajnik Serđo Bajkin. Klub okuplja 15 boćara koji se natječu u 3. županijskoj skupini Poreč. Mjesno boćalište sagrađeno je iza doma kulture.

LOVAČKA UDRUGA FAZAN osnovana je 1995 godine, predsjednik je Snježan Pahović, tajnik Mihael Tasić. Udruga ima 130 članova, gospodari s lovištem „Blatnica“ povrišine 5.590 ha. Moguć je razvoj lovnog turizma (lov na šljuku, zeca, fazana, srnjaka, jarebicu, kolinku). Kontakt informacije kod predsjednika na 091-527-3040,  ili tajnika 091-568-2109.

Događanja
Informativni godišnjak
Domaća web tržnica

Domaća web tržnica